هیچ گاه قلم سلیس و روان ، همراه با بیان مستدل و منطقی این فرزانه عالی مقام در کتاب گرانسنگ « معالم المدرستین » را از یاد نمی برم و خدا می داند از این کتاب او چه استفاده ها کردم و مطمئنا دیگران استفاده های بیشتر و زیادتر ازمن نموده اند .
من توفیق زیارت حضوری وی را نداشتم مگر چند سال قبل که در همایش بزرگداشت وی در ساختمان ریاست جمهوری (کنفرانس سران) از نزدیک توفیق زیارت پیدا کردم ولی نوشته ها و کتاب های وی همیشه با من است و مورد مطالعه و استفاده قرار می دهم .
به روح پاکش درود می فرستم و از خداوند متعال می خواهیم وی را قرین نعمت ها قرارداده و به بازماندگانش صبر و اجر عنایت فرماید .
علامه سید مرتضی عسگری پژوهشگر تاریخ اسلام و حدیث شناس پس از تحمل رنج حاصل از بیماری کلیوی به علت ایست قلبی در 94 سالگی دعوت حق را لبیک گفت .
به گزارش خبرگزاری مهر علامه سید مرتضی عسگری رئیس دانشگاه اصول دین سال 1323 هجری قمری متولد و دارای تالیفات بسیاری به زبانهای عربی و فارسی است وی علاوه بر بررسی کتب شیعه با تکیه بر کتاب و سنت احادیث و روایات اهل سنت را مورد بررسی قرار داده است که این امر اقدامی به منظور مصون ماندن اسلام از تحریف قلمداد می شود.
اغلب آثار علامه عسگری در کشورهای عربی به ویژه مصر منتشر و مورد استقبال اسلام پژوهان قرار گرفته است از ویژگیهای علامه عسگری بیان روشن و واضح و نثر بسیار روان و سلیس است .
القرآن الکریم و روایات المدرستین صلاه ابی بکر آخرین نماز پیامبر عقائد اسلام از القران الکریم حدیث کسا در کتب خلفا و اهل البیت و اسطوره سبعه از جمله آثار علامه سید مرتضی عسگری است .
پیام تسلیت رئیس جمهور
دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور در پیامی رحلت مرحوم آیت الله سید مرتضی عسگری را به رهبر معظم انقلاب حوزه های علمیه محافل دانشگاهی و خانواده ایشان تسلیت گفت .
در پیام تسلیت دکتر احمدی نژاد آمده است : رحلت عالم فرزانه و علامه مجاهد مرحوم آیت الله سید مرتضی عسگری ثلمه ای عظیم بر عالم اسلام بالاخص حوزه های علمیه و محافل دانشگاهی است .
این علامه بزرگوار سرمنشا خدمات علمی ارزشمندی در جهت روشنگری و ترویج معارف قرآن کریم واهل بیت عصمت و طهارت (ع ) بودند و در این راه متحمل رنجها و مصائب زیادی شدند.
اینجانب ضمن عرض تسلیت این ضایعه به محضر مقدس حضرت بقیه الله (عج ) رهبر معظم انقلاب اسلامی عموم مسلمانان و خانواده محترم ایشان علو درجات را برای روح پرفتوح آن عالم فقید از درگاه خداوند متعال مسئلت دارم .
اطلاعیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور اطلاعیه ای ارتحال علامه حاج سید مرتضی عسگری را تسلیت گفت .
در این اطلاعیه آمده است : ارتحال دانشمند گرانمایه و محقق کوشا و پر تلاش مرحوم علامه حاج سید مرتضی عسگری (ره ) موجب تاثر و تاسف عمیق شد.
این عالم پر تلاش و گرانقدر سالیان متمادی عمر شریف خویش را صرف دفاع از کیان تشیع و ترویج و تعلیم سیره اهل بیت (علیهم السلام ) کرد و با ژرف نگری و تتبع و تحقیق ; نقش موثری در توضیح و تبیین تاریخ اسلام ایفا کرد.
حضور محققانه او در عرصه علوم متعدد اسلامی نمایانگر عمق توجه و دلبستگی این عالم فرهیخته به مبانی اصیل اسلام ناب بود.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ارتحال این عالم فرزانه را به محضر حضرت بقیه الله الاعظم (ارواحنا له الفدا) مقام معظم رهبری (دام ظله العالی ) مراجع عظام تقلید (دامت برکاتهم ) حوزه های علمیه و عموم فرهیختگان و ارادتمندان و شاگردان معظم له و بیت شریف ایشان تسلیت عرض کرده و علو درجات آن مرحوم را از خداوند منان مسالت می کند.
پیام تسلیت دانشگاه مذاهب اسلامی
دانشگاه مذاهب اسلامی نیز در پیامی به این مناسبت آورده است : « ارتحال دانشمند فرزانه علامه عسگری (ره ) از پیشگامان تقریب مذاهب اسلامی و منادی همبستگی مسلمانان اسباب حزن و اندوه اهل فرهنگ و اندیشه را فراهم آورد. دانشگاه مذاهب اسلامی درگذشت آن عالم سخت کوش و محقق ژرف اندیش را به مقام معظم رهبری و علمای اسلام و پژوهشگران و اندیشه ورزان تسلیت می گوید و از خداوند بزرگ برای آن مرحوم علو درجات و رحمت بی کران خواستار است » .
زندگی نامه علامه عسگری
آیت الله سیدمرتضی عسگری در سال 1332 هجری قمری در میان خانواده ای روحانی در شهر سامرا به دنیا آمد . پدر و مادر وی که ایرانی و اهل ساوه بودند به دلیل ارائه تحصیل و درک استادان بزرگ شیعه از سال ها قبل به عراق و شهر سامرا هجرت کرده بودند و در آن جا سکنی گزیده بودند.
سیدمرتضی عسگری که از همان دوران طفولیت به تحصیل علوم اسلامی پرداخت در ده سالگی از بهترین افراد در قرائت و کتابت معارف دینی و زبان های فارسی وعربی بود.
وی از دوران نوجوانی به مطالعه کتب تاریخی در ضمن تحصیل فقه و اصول در حوزه های علمیه سامرا و نجف روی آورد و به گفته خود بسیاری از فرصت های عمر خود را به ساعات مطالعه و تحقیق اختصاص داد.
وی در سال 1350 هجری قمری به منظور درک استادان بزرگ به قم هجرت کرد از محضر درس بزرگان آن روز همچون آیت الله بروجردی آیت الله مرعشی امام خمینی (ره ) و... استفاده کرد.
پس از آنکه علمای وقت عراق از عقب ماندگی جوانان مسلمان از لحاظ علمی نگران شدند آیت الله سیدمرتضی عسگری به توصیه مرجع تقلید وقت عراق آیت الله العظمی حکیم مجددا به عراق هجرت کرد و در آن جا به تاسیس مدارس و آکادمی های علمی پسرانه و دخترانه از دروس ابتدایی تا سطوح بالاتر همت گماشت .
در آن روزگار بغداد به عنوان مهم ترین شهر عراق مرکز تجمعات احزاب قومی وطنی و سیاسی بود و تحرکات گسترده ای برای شبهه افکنی میان جوانان صورت می گرفت لذا با دستور مستقیم مراجع وقت علامه عسگری به آن شهر رفته و به تاسیس دانشکده اصول دین به عنوان مرجع علمی مسلمانان و شیعیان اقدام کرد. این اقدام که همزمان با روی کار آمدن احمد حسن البکر و انقلاب بعثی ها بود از دشواری خاصی برخوردار بود.
علامه عسگری از جمله بزرگانی بود که مستقیما باب گفت وگو تندروها خصوصا وهابیون را گشود و با سردمداران بزرگ وهابی همچون بن باز به بحث و گفت وگو نشست .
وی که از اعتدال روی گسترده ای برخوردار بود در گفت وگو با دگراندیشان از هر گونه اهانت و تحقیر خودداری کرد و آن را ناشایست می دانست .
کتاب های علامه عسگری به نحوی است که حتی مخالفان او نیز به ادب در گفت وگو در آثار علامه تصریح و اذعان کرده اند.
علامه عسگری در عین حال که از گستره خدمات علمی و اجتماعی برخوردار بود هرگز از لزوم بیداری سیاسی غافل نبود.
علامه عسگری خود در مقدمه کتاب معالم المدرستین جلد اول چنین می گوید : در آن روزگار احیای احکام اسلامی جزو دغدغه های اصلی ما به شمار می رفت لذا پیوسته اخبار تحرکات مسلمانان الجزایر بر ضد فرانسه و قیام مردم فلسطین و حرکت آزادی بخش ملت ایران بر ضد طاغوت را پیگیری می کردیم هنگامی که خبر درگیری میان طاغوت و علما در مدرسه فیضیه و شهادت عده زیادی از طلاب به ما رسید تمام طاقت خود را برای یاری رساندن به آنان به کار گرفتیم و بنده خودم جلسات بزرگی در بغداد برای تشریح اهداف ابعاد و آثار انقلاب اسلامی مردم مسلمان ایران برگزار کردم .
علامه عسگری همچنین افزوده است : به دلیل آن که تنها راه نجات مسلمانان را آگاهی همیاری کنار گذاشتن درگیری مذهبی و گسترش وحدت اسلامی می دانستم در همان زمان به حج رفتم و با خود شعار وحدت کلمه مسلمانان را حمل می کردم . در آن جا جلساتی با حضور روسا و علمای گروه مختلف مسلمانان از سوریه اردن فلسطین عربستان پاکستان و... برگزار کردم و ضمن تشریح ظلم طاغوت پهلوی وظیفه حفظ وحدت و همیاری مسلمانان را به آنان گوشزد نمودم .
وی ادامه داده است : در آن زمان نشریات گسترده ای به چاپ رساندیم و در روز عید قربان در میان حاجیان در مشعرالحرام توزیع کردیم ولی وقتی دولت عربستان از آن مطلع شد مسوول انتشارات را دستگیر کرد و مانع توزیع نشریات بعدی شد. بدین منظور گروهی از علما با ولیعهد فیصل دیدار کردیم و با تبیین اینکه باید تمام مسلمانان را در راه احیای احکام قرآن یاری کنیم توانستیم نشریات را آزاد کنیم .
از جمله ویژگی های بارز علامه عسگری روحیه خرافه زدایی از دین بود که در این راه کوشش های گسترده ای برای دور کردن عادات و اندیشه های منحرف از دامن اسلام نمود. وی از جمله کسانی بود که قمه زنی را رفتاری خارج از اسلام عنوان و در راه تبیین این موضع کوشش کرد.
یکی از تلاش های علمی علامه عسگری که به اذعان بسیاری از علما جزو افتخارات تشییع محسوب می شود کشف یک سری احادیث جعلی بود که تشیع را به یهود منتسب می کرد. توضیح آنکه احادیث متعددی در میان کتب عده ای از مخالفان مبنی بر تاسیس تشیع توسط فردی یهودی به نام عبدالله بن سبا وجود داشت .
علامه عسگری با بررسی گسترده این احادیث دریافت که عبدالله بن سبا و 150 نفر دیگر به نام صحابی افرادی ساختگی هستند که هیچ وجود خارجی نداشته اند و صرفا برای بهره برداری و دسیسه علیه شیعیان جعل شده اند. علامه عسگری با استدلالات گسترده ای که در کتاب « ماه و خمسون صحابی مختلق » آورد توانست آتش این فتنه کور را به خوبی خاموش کند. این کتاب به قدری اهمیت دارد که آیت الله العظمی خوئی در جلد دهم کتاب معجم رجال الحدیث این کتاب و نویسنده آن را ستوده است .
علامه عسگری شخصیتی بود که تا لحظات آخر عمر خود حتی با وجود بیماری شدید همواره به تبلیغ اسلام همت گماشت و لحظه ای از آن غافل نشد.
تشییع پیکر علامه عسگری
بیت مرحوم علامه عسکری با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد مراسم تشییع پیکر مطهر آن عالم ربانی و نویسنده برجسته اسلامی ساعت 9 صبح امروز از مقابل دانشگاه تهران برگزار می شود .
براساس این اطلاعیه پیکر علامه عسگری سپس به قم منتقل و مراسم خاکسپاری ایشان در جوار حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها برگزار می گردد.
( جمهوری اسلامی ، 27شهریور 1386 )
---------------------------
اما تالیفات و نوشته های مکتوب وی عبارتند از :
1ـ مئة و خمسون صحابى مُختلَق (سه جلد)؛ ترجمه فارسی: یکصد و پنجاه صحابى ساختگى.
2 ـ عبدالله بن سبا و أساطیر أخرى (دو جلد)؛ عنوان ترجمه فارسی: عبدالله بن سبا و دیگر افسانههای تاریخی.
3ـ أحادیث امالمومنین عـائشـه؛ ترجمه فارسی: نقش عایشه در تاریخ اسلام.
4ـ معالم المَدرستَین (سه جلد)؛ ترجمه فارسی: ویژگیها و نشانههای دو مکتـب.
5ـ القرآن الکریم و روایات المدرستین (سه جلد).
6 ـ عقائد الإسلام من القرآن الکریم (سه جلد)؛ عنوان ترجمه فارسی: عقاید اسلام در قرآن.
7ـ قیام الأئمّة بإحیاء الدین (چهارده جلد).
8ـ دورالأئمّة فى إحیاء السنّة.
9ـ مقدّمة «مرآة العقول فى شرح أخبار آل الرسول» (دو جلد).
10ـ مقدمه برای کتاب سیری در صحیحین محمدصادق نجمی.
11ـ مع أبىالفتوح التلیدی فى کتابه: «الأنوار الباهرة».
12ـ مع الدکتور الوردى فى کتابه: «وعّاظ السلاطین» (جلد اوّل).
13ـ آراء و أصداء حول عبدالله بن سبـا و روایـات سیف فی الصحف السعودیه.
14ـ طبّ الرضا (ع) و طبّ الصادق (ع).
15ـ مصطلحات إسلامیة.
16ـ مصطلحات قرآنیة.
17ـ الإحتفال بذکرى الأنبیاء و عباداللّه الصالحین.
18ـ الصحابی و عدالته.
19ـ خلفاء المدرستین.
20ـ من حدیث النبی (ص): یکون لهذه الأمّة أثنا عشر إماما.
21ـ على مائدة الکتاب و السنّة (16 جلد):
السجدة على التربة؛ البکاء على المیت؛ زیارة قبور أنبیاء و أئمّة و الصلحاء؛ التوسّل بالنبى (ص) و التبرّک بآثاره؛ الصلوات على محمد (ص) و آله؛ یکون لهذه الأمّة اثنا عشر قیّما؛ عدالة الصحابة؛ عصمة الأنبیاء؛ البناء على قبور الأنبیاء و الأولیاء؛ الشفاعة؛ البَداء؛ الجبر و التفویض و القضاء و القَدَر؛ صلاة أبى بکر؛ المتعة أو الزواج المؤقّت؛ شیعة اهل البیت (ع) و... .
22ـ حدیث الکساء من طُرق الفریقین؛ ترجمه فارسی: حدیث کساء در کتب معتبر مکتب خـلفـا و مکتـب أهل بیت و روایات صلوات بر محمد و آل محمـد (ص).
23 ـ تعلیم الصلاة 24ـ المصحف فى روایات الفریقین.
25ـ صفات الله ـ جلّ جلاله ـ فى روایات الفریقین.
26ـ آیة التطهیر فى مصادر الفریقین.
27ـ آخرین نماز پیامبر (ترجمه صلاة ابی بکر).
28 ـ در راه وحدت، ترجمه و نگارش: ع. م. سردارنیـا، تهـران: بـنیـاد بعثـت، 1361.
ب) تألیفات فارسی
ـ ادیان آسمانى و مسأله تحریف.
ـ نقش ائمّه (ع) دراحیای دین (چهارده جلد).
ـ بر گستره کتاب و سنّت (16 جلد):
تاریخ حدیث پیامبر (ص)، شیعیان اهل بیت (ع)، ازدواج موقّت در اسلام، توسّل به پیامبر خدا، بَداء یا محو و اثبات الهی، صفات خداوند در دو مکتب، شفاعت پیامبر (ص)، آیه تطهیر، عصمت انبیا، ایجاد بنا بر قبور انبیا و اولیا، سنّت پیامبر (ص) در گریه بر میت، سنّت پیامبر (ص) در زیارت قبور، سنّت پیامبر (ص) در سجده بر تُربت، سنّت پیامبر (ص) در صلوات، سنّت پیامبر (ص) در زیارت انبیا و صُلحا، قرآن در دو مکتب.
(http://parhon.parsiblog.com )