سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وب نوشت سید تقی واردی

درباره تولید و تدوین نرم افزار " پایگاه تخصصی علوم قرآنی " که در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ( وابسته به معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ) انجام یافته و بنده افتخار همکاری با پژوهشگران و کارشناسان این مرکز در تحقیق و تدوین آن را داشتم ، مصاحبه ای با سایت روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی ( www.ipoh.ir)  به عمل آورده و زمانی را برای رونمایی و بهره برداری رسمی آن تعیین نمودم که برخی از شبکه ها و سایت ها آن را تحت پوشش خبری خویش قراردادند. از جمله خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا ) که متن آن را به شرح ذیل به استحضار می رسانم :

نمایندگی حوزه علمیه قم: مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی از تولید و رونمایی نرم‌افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی تا اواخر تیرماه سال جاری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) شعبه حوزه‌های علمیه، به نقل از دفتر تبلیغات اسلامی، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدتقی واردی با بیان این که علوم قرآنی جایگاه ویژه‌ای در بین تمام علوم بشری دارد اظهار کرد: قرآن مجید شریف‌ترین و بهترین پدیده عالم و علوم قرآنی به این دلیل که موضوع آن قرآن کریم است با فضلیت‌ترین علوم بشری است.

وی افزود: علوم قرآنی مباحثی را بررسی می‌کند که جنبه مقدماتی برای درک و فهم محتوای قرآن را دارد.

حجت‌الاسلام واردی با اشاره به این که تاکنون اقدامی جهت سازماندهی اطلاعات منابع قرآنی صورت نگرفته است، گفت: در همین راستا مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی پس از موفقیت در ساماندهی اطلاعات منابع اصول فقه و تولید نرم‌افزار پایگاه تخصصی اصول فقه و تکثیر و توزیع آن اقدام به سازماندهی اطلاعات منابع علوم قرآنی و تولید نرم‌افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی کرده است.

مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی عنوان کرد: نرم‌افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی در واقع پاسخی به نیازهای جامعه فرهنگی قرآنی کشور است که در آن موضوعات و مطالب علوم قرآنی به صورت جامع و هدفمند در اختیار پژوهشگران قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: این پایگاه امتیازات فراوانی دارد که مهم‌ترین آن لحاظ روابط معنایی بین اصطلاحات و موضوعات آن است و محتوای علمی این پایگاه بر اساس اصطلاح‌نامه علوم قرآنی تنظیم شده است.

واردی افزود: پایگاه علوم قرآنی شامل اطلاعات متنوعی از جمله اصطلاح‌نامه، فرهنگ‌نامه، نمایه سازی منابع، فهرست موضوعی منابع، مقالات، پایان‌نامه‌ها، کتاب‌شناسی منابع علوم قرآنی و همچنین زندگی‌نامه شخصیت‌های مؤثر و صاحب‌نظر در علوم قرآنی است.

وی ابراز کرد: هدف اصلی از تولید نرم‌افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی ایجاد اصطلاح‌نامه علوم قرآنی است که بین اصطلاحات روابط معنایی (اعم و اخص، مترادف، وابسته و...) برقرار شده باشد و بقیه فرآورده‌های علمی این پایگاه نیز بر اساس همین اصطلاح‌نامه تنظیم شده است.

واردی اضافه کرد: تمام موضوعات قرآنی در این پایگاه با استناد به متن الکترونیکی منابع قابل شناسایی و بازیابی است.

مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در پایان یادآور شد: کار علمی و فنی این نرم‌افزار به پایان رسیده است و این نرم‌افزار تا اواخر تیر سال جاری رونمایی خواهد شد تا در ماه مبارک رمضان امسال در اختیار قرآن‌پژوهان قرار گیرد.


ارسال شده در توسط سید تقی واردی

اواخر مهر ماه امسال و پیش از سفر حج تمتع مصاحبه ای با پایگاه خبری کتابداری و اطلاع رسانی ایران ( لیزنا ) در خصوص نمایه سازی منابع اسلامی در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی انجام دادم که حاوی مطالب مختلفی در نحوه و مراحل نمایه سازی و دستاوردهای مرکز در زمینه It در حوزه علوم و معارف دینی می باشد. متن این مصاحبه را بدون هیچ گونه دخل و تصرفی در این جا تقدیم می دارم به این امید که برای کاربران عزیز سودمند و برای حقیر اقدامی در نشر معارف نورانی اسلامی محسوب گردد.

پیرو درج مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد هادی یعقوب نژاد، رئیس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در لیزنا و معرفی کلی فعالیتهای مختلف مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، یکی از فعالیتهای این مرکز، «نمایه سازی» عنوان شده بود. اکنون به منظور کسب اطلاعات بیشتر درخصوص فعالیت نمایه سازی مرکز، خبرنگار پایگاه خبری کتابداری و اطلاع رسانی ایران (لیزنا)، گفتگویی با حجت السلام و المسلمین سید تقی واردی، مدیر گروه نمایه سازی، انجام داده است که اطلاعات کامل را در مورد نحوه کار این بخش و فعالیت هایی که در دستور کار این گروه است از زبان خود ایشان جویا شویم.

حجت السلام والمسلمین سید تقی واردی، در ابتدا در خصوص پیشینه فعالیت های گروه نمایه سازی گفت: «گروه پژوهشی نمایه سازی» همزمان با تأسیس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در سال 1384 به وجود آمد و فعالیت رسمی خویش را آغاز کرد.

وی افزود: البته باید به این نکته اشاره کنم، که ما کار نمایه سازی را پیشتر از این، یعنی از سال 1368 در بخش پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی به صورت آزمایشی انجام می دادیم و در آن دوره بخشی از مجلات علمی و دینی و روزنامه های کثیرالانتشار را نمایه سازی کردیم و آن را تا سال 1375 ادامه دادیم و در این مدت قریب به 80 مجله، از شماره های نخست تا آخرین شماره های آن زمان را و هم چنین روزنامه ها و نشریات سال های 1367 تا 1375 را نمایه سازی کردیم.

حجت السلام والمسلمین سید تقی واردی اظهار داشت: تجربه دیگر این گروه، «نمایه سازی مجموعه آثار اندیشمندان انقلاب اسلامی» بود که تصمیم داشتیم، ابتدا از نمایه سازی آثار حضرت امام (ره) شروع کنیم ولی چون مرکز تنظیم و نشر آثار امام، متولی کار آثار امام شده بود و می خواست همه کارهای مربوط به حضرت امام (ره) زیر نظر آن موسسه انجام گیرد، لاجرم ما از انجام آن منصرف شده و مجموعه آثار دیگر بزرگان و اندیشمندان انقلاب اسلامی همچون شهید مطهری، مقام معظم رهبری، علامه حسن زاده آملی، آیت الله جوادی آملی و بعدها مجموعه آثار خطیب توانا آیت الله فلسفی را در دستور کار نمایه سازی قرار دادیم. ولیکن در ادامه کار توفیق اتمام و تکمیل برخی از آن ها را نداشتیم . زیرا نمایه مجموعه آثار ایت الله جوادی آملی را به درخواست موسسه اسراء به این موسسه واگذار کردیم و نمایه آثار مقام معظم رهبری ( پیش از تولی مقام عظمای ولایت ) را به دفتر معظم له که به تازگی شروع به کار کرده بود منتقل کردیم، اما با کمک خدای مهربان تمام آثار شهید مطهری را نمایه موضوعی و تفصیلی کرده و در قالب نرم افزاری به نام « مطهر » تکثیر و منتشر کردیم. همچنین تعداد زیادی از آثار آیت الله حسن زاده آملی را نمایه موضوعی نموده و در قالب نرم افزاری به نام « نجم » تکثیر و منتشر کردیم ، البته تمامی آثار ایشان نمایه نشده بود و فعالیت و همت دیگری را می طلبد. بعد از آن دو آثار ، به خاطر علاقه و نیاز مبلغان اسلامی به اندیشه های مرحوم آیت الله محمد تقی فلسفی، آثار وی را نیز نمایه سازی نموده و در قالب نرم افزاری تحت عنوان « خطیب » تکثیر و عرضه نمودیم.

واردی افزود: تمام این فعالیت ها که اشاره شد مربوط به کارهای ابتدایی نمایه سازی بود که قبلا در مرکزی به نام «مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی» ( پیشینه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ) صورت می گرفت.

در آن زمان متوجه شدیم که نمایه سازی منابع اسلامی نیاز مبرم به «اصطلاحنامه» دارد و بدین جهت فعالیت های نمایه سازی را کمرنگ و حتی متوقف کرده و به امر تدوین اصطلاحنامه پرداختیم و حدود هفت - هشت سال محققان مرکز مشغول تحقیق و تدوین اصطلاحنامه های علوم اسلامی شدند و چون به نتایج مثبت و مفیدی دست یافته و نیازهای نمایه سازی را برآورده کردند، مجددا نمایه سازی را در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی راه اندازی کردیم ولیکن با رویکردهای جدید و متدهای روزآمد نمایه سازی.

واردی در ادامه گفت: پیش از پرداختن به این دوره از نمایه سازی، بهتر است یک آشنایی اجمالی از کار نمایه سازی داشته باشیم.

امروزه نمایه سازی یکی از روش های مهم و سازنده در سازماندهی منابع اطلاعاتی است. واژه «نمایه سازی» معادل واژه لاتینی «INDEXING» است که تعاریف متعدد و متفاوتی برای آن بیان شده است و یکی از تعریف هایی که اشکال کمتری بر آن وارد شده است، این تعریف می باشد : " ثبت و ضبط محتوای اطلاعاتی مدارک با استفاده از روش های مختلف به منظور سازمان دادن اطلاعات در سهولت دستیابی."

با توجه به این تعریف از نمایه سازی، مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی تصمیم به بازیابی هدفمند مدارک ذخیره شده از علوم مختلف اسلامی نمود. اصولا نمایه سازی مراحل مختلفی دارد و در بین آن ها دو مرحله از بقیه آن ها مهمتر و برجسته تر می باشند. یکی از آن دو «تحلیل محتوایی» مدرک یا سند مورد نظر است. به این معنا که محتوا و متن منابع توسط محققان نمایه ساز به دقت بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و هرگاه به موضوعی دست یابند آن را اصطیاد و در گردونه نمایه های موضوعی قرار می دهند. مرحله دوم تبدیل مفاهیم به توصیفگرها و یا اصطلاحات است که اصطلاحا به آن «ترجمه» می گویند.

محققان نمایه ساز در هر بخش، موظف هستند در ورود اطلاعات توجه وافی و کافی داشته و نمایه های درستی را وارد کنند تا در امر بازیابی اطلاعات، کاربران با مشکلی مواجه نگردند.

سپس حجت السلام والمسلمین واردی با اشاره به دوره دوم نمایه سازی مرکز گفت: در دوره دوم نمایه سازی تصمیم گرفته شد که نمایه سازی مرکز به صورت تخصصی انجام گیرد. یعنی یکی از رشته های خاص علوم اسلامی تعیین و منابع آن به صورت موضوعی نمایه گردند. در این راستا تعدادی از رشته های مربوط به علوم اسلامی در دستور کار قرار گرفت و برای تامین متون آن ها ( اعم از الکترونیکی و مکتوب ) اقدامات لازم انجام گرفت و در ابتدا منابع « علم اصول فقه » توسط محققان نمایه سازی شد . از بین منابع فراوان علم اصول حدود 100 جلد از کتاب های مربوط انتخاب و نمایه شدند.

کار بعدی نمایه سازی، نمایه منابع « علوم قرآنی » بود که خواهان فراوانی در بین شیعیان و عموم مسلمانان دارد. این کار در حال اتمام است و به زودی در قالب نرم افزاری با عنوان « پایگاه تخصصی علوم قرآنی » تکثیر و منتشر می گردد. البته پیش از تدوین این نرم افزار، نرم افزار کوچکتری از دل این نمایه ها با عنوان « التمهید » استخراج و منتشر گردید که حاوی منابع علوم قرآنی قرآن پژوه معاصر « حضرت آیت الله محمد هادی معرفت (ره) » است و مورد استقبال قرآن پژوهان قرار گرفته است.

هم اینک در حال نمایه سازی منابع « کلام اسلامی » هستیم که حدود هشتاد درصد کار پیشرفت داشته است. این پروژه شامل کتاب های کلامی و اعتقادی شیعه و اهل سنت می باشد و تا کنون در حدود 120 جلد از کتاب های مورد نظر نمایه شدند و کل کار انشاء الله تا اوائل سال آینده به اتمام خواهد رسید .

پروژه دیگر نمایه سازی، نمایه منابع « اخلاق اسلامی » است که مقدمات آن فراهم شده ولی هنوز آغاز به کار نکرده و منتظر تصویب و ابلاغ بودجه آن هستیم.

وی افزود: در ارتباط با نمایه سازی منابع اسلامی چندین نرم افزار تهیه و تکثیر شدند، که برخی از آن ها منسوخ و برخی دیگر موجود و در دسترس می باشند.

به عنوان مثال نرم افزار «نمایه مطبوعات» که حدود 16 سال قبل در محیط داس تدوین شده و سال های زیادی در بانک اطلاعات دفتر تبلیغات اسلامی مورد استفاده قرار می گرفت، هم اینک وجود خارجی نداشته و منسوخ شده است. اما نرم افزار «مطهر» که حاوی نمایه های آثار شهید مطهری (ره) بود، هم اینک موجود و مورد استفاده قرار می گیرد. قابل توجه است که این نرم افزار علاوه بر تکثیر در شمارگان زیاد در محیط داس در دهه پیشین، در این سال ها نیز بیش از یکصد هزار عدد در محیط ویندوز تکثیر و توزیع شده و هنوز هم خواهان بی شماری دارد.

«پایگاه تخصصی اصول فقه» ، نرم افزار «خطیب» ، نرم افزار «نجم» و نرم افزار «التمهید» از جمله نرم افزارهای نمایه ای مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی می باشند و در آینده نزدیک «پایگاه تخصصی علوم قرآنی» و «پایگاه تخصصی کلام اسلامی» به مجموعه نرم افزارهای نمایه ای مرکز افزوده می شود.

مدیر گروه نمایه سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در خاتمه اظهار کرد: تمامی نمایه هایی که در گروه نمایه سازی تهیه و آماده می شوند، در پایگاه های تخصصی جداگانه ای تنظیم و به تدریج تکثیر و توزیع می گردند.

حجت الاسلام والمسلمین واردی در پایان، از حضور خبرنگار «لیزنا» در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی تشکر و قدردانی کرد.

خبرنگار: سمیه مردمی.نشانی سایت :

(http://www.lisna.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=3285:1389-07-26-15-54-22&catid=3:main )

 


ارسال شده در توسط سید تقی واردی

در راستای فعالیت های مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در ساماندهی اطلاعات علوم اسلامی ، این بار توفیق حاصل شد و مجموعه محققان و همکاران ما اقدام به تحقیق ، تدوین و تولید « پایگاه تخصصی علوم قرآنی » نمودند که مراحل نهایی را طی و با آماده شدن نرم افزار مربوط به حول و قوه الهی در آینده نه چندان دور تکثیر و توزیع شده و محصول مهم قرآنی دیگری به جامعه قرآن دوستان تقدیم می گردد.

در این باره علاوه بر مصاحبه قبلی خبرگزاری فارس با بنده و پخش آن در خبرگزاری ها و سایت های متعدد خبری و مذهبی ، روز دوشنبه 24 خرداد خبرگزاری قرآنی ایکنا نیز مصاحبه ای به صورت تلفنی انجام داد و آن را پخش نمود که متن آن را به شرح ذیل تقدیم می دارم. امید است موجب رضایت قادر توانا و خرسندی مولا و سرورمان حضرت حجت بن الحسن (ع) قرار گیرد:

رونمایی از پایگاه تخصصی علوم قرآنی 

گروه فضای مجازی: مدیر گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی از رونمایی پایگاه تخصصی علوم قرآنی با امکاناتی چون اصطلاحنامه علوم قرآنی در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

حجت‌الاسلام و المسلمین «سیدتقی واردی»، مدیر گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، وابسته به معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، با اعلام این خبر، گفت: محصولات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به صورت مکتوب، نرم‌افزاری و اینترنتی منتشر می‌شود و یکی از محصولات نرم‌افزاری این مرکز تولید پایگاه‌های تخصصی علوم اسلامی است که محصول اول آن در رشته تخصصی اصول فقه در سال 1386 تولید، و توسط آیت‌الله‌العظمی صافی گلپایگانی رونمایی شد و اکنون در اختیار کاربران قرار دارد.

واردی بیان کرد: پایگاه تخصصی علوم قرآنی محصول دوم این مرکز است که در حال اتمام می باشد و در یکی دو ماه آینده انشاء الله رونمایی می‌شود و در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.

مدیر گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی تصریح کرد: تمرکز اصلی این پایگاه روی اصطلاحنامه علوم قرآنی است.

شایان ذکر است که اصطلاحنامه علوم اسلامی برای نخستین بار در این مرکز در حال تدوین است و در هیچ کشور اسلامی تاکنون اقدام به تدوین این اصطلاحنامه نشده است.

وی افزود: یکی از این اصطلاحنامه‌ها که تدوین آن تمام شده و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است، اصطلاحنامه علوم قرآنی است. پایگاه تخصصی علوم قرآنی بر اساس همین اصطلاحنامه طراحی و ساماندهی شده است .

این پایگاه بخش های مختلفی دارد که یکی از آن ها نمایه سازی است . تلاش بلیغی به عمل آمده تا بر اساس اصطلاحنامه، منابع علوم قرآنی شناسایی شده واز محتوای آن ها نمایه‌سازی صورت گیرد.تا کنون قریب به 60 منبع از منابع معتبر علوم قرآنی به روش اصطلاحنامه نمایه‌سازی شده اند.

سیدتقی واردی عنوان کرد: بخش دیگر این پایگاه ، فرهنگ نامه علوم قرآنی است که بر اساس اصطلاحنامه تدوین شده است. تا کنون برای بیش از دو هزار و پانصد مدخل از مدخل‌های اصطلاحنامه علوم قرآنی، فرهنگنامه نوشته شده و در پایگاه قرار داده شده است.

حجت الاسلام واردی به فهرست موضوعی سایر منابع علوم قرآنی، به عنوان امکان دیگر این پایگاه اشاره کرد و گفت: فهرست تحلیلی ـ موضوعی بیش از 150 منبع دیگر علوم قرآنی نیز تولید شده است.

مدیر گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی اضافه کرد: بخش دیگری از پایگاه، اختصاص به أعلام و شخصیت‌های علوم قرآنی دارد؛ یعنی شخصیت‌هایی که نام آن‌ها در منابع علوم قرآنی برده شده و یا صاحب نظر بوده و یا صاحب تألیف بوده‌اند و نامی از آن‌ها در نمایه‌سازی و اصطلاحنامه و فرهنگ‌نامه به کار رفته است.

وی تصریح کرد: زندگی‌نامه مختصری از این افراد تهیه شده و در این بخش قرار گرفته که تا زمان تدوین نهایی به 900 نفر خواهد رسید.

وی گفت: پایان‌نامه‌های علوم قرآنی نیز شناسایی شده و با مؤلفه‌ها و مشخصات‌ خاصشان در بخش پایان‌نامه‌های این پایگاه قرار خواهد گرفت.

نشانی سایت خبرگزاری : http://iqna.ir/fa/news_detail.php?ProdID=597221

 


ارسال شده در توسط سید تقی واردی

دیروز خبرنگار خبر گزاری پارس به صورت تلفنی مصاحبه ای با من انجام داد و اطلاعاتی از نحوه پیشرفت نمایه سازی منابع علوم قرآنی از من گرفت و امروز آن را در سایت خویش پخش نمود. گرچه متن تهیه شده از جهت ویراستاری دارای عیب و اشکال است ولی درج آن در وبلاگ خالی از لطف نیست:

 

89/03/23 - 09:31

شماره:8903230129

مسئول گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی:

نرم‌‌افزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی رونمایی می‌شود

خبرگزاری فارس: مسئول گروه پژوهشی نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی از رونمایی پایگاه تخصصی علوم قرآنی شامل اصطلاحنامه‌، پایان‌نامه و نمایه‌های علوم قرآنی در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

حجت‌الاسلام سید تقی واردی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قم با اشاره به فعالیت واحد نمایه‌سازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ابراز داشت: واحد نمایه‌سازی فعالیت خود را پیش از تاسیس مرکز اطلاعات و مدارک آغاز کرده و به نمایه‌سازی به صورت غیرمتمرکز اهتمام داشته است.
وی به فعالیت‌های واحد نمایه سازی در سال‌های 68 تا 75 اشاره و تصریح کرد: در این سال‌ها 12 روزنامه و حدود 80 مجله در قالب موضوعی نمایه‌سازی شد. ادامه مطلب...

ارسال شده در توسط سید تقی واردی

حجت الاسلام شاه بیکی از سوی شبکه ایسلامیک داک ( www.islamicdoc.com ) مصاحبه ای با من در باره علم و فن نمایه سازی و چگونگی انجام آن در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ( وابسته به معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ) انجام داد که در سایت فوق الذکر و هم چنین در وبلاگ نمایه منابع دینی ( namayahdini.blogfa.com) منتشر شد . جهت اطلاع کاربران محترم متن آن را در این جا نیز به استحضار می رسانم . امید است گام های مهم تری در فرهنگ سازی و فعالیت های عملیاتی در خصوص نمایه تمامی منابع دینی و مذهبی برداشته شود.

 

---------------------------------------------------------------

نمایه چیست و چه  جایگاهی در نظام های مدیریت اطلاعات  دارد ؟

نمایه که معادل واژه لاتینی " Index  " است، در اصل به معنای نشان دادن و خاطر نشان کردن می باشد و در علم اطلاع رسانی، سیاهه نظام یافته کلید واژه هایی است که به منظور کمک به استفاده کنندگان در جایابی اطلاعات یک مدرک ساخته می شود.
نمایه سازی(Indexing service) که یکی از رایج ترین شیوه های پذیرفته در سازماندهی اطلاعات در سطح جهان است، طبق استاندارد ایزو 5963 به معنای عمل توصیف یا شناسایی محتوای موضوعی یک مدرک می باشد.
در واقع ثبت و ضبط محتوای اطلاعاتی مدارک با استفاده از روش های گوناگون به منظور سازماندهی اطلاعات به قصد سهولت بازیابی را نمایه سازی می گویند.
در بین انواع نمایه ها ، نمایه موضوعی بخاطر مفید بودن و کارسازتر بودن در تنظیم اطلاعات ، مقبولیت بیشتری یافت.
زیرا با این روش می توان محتوای کتاب های یک کتابخانه ( مانند : کتابخانه ملی ایران) ، یا موضوعات یک علم  ( مانند : علم کلام ) ،  یا مجموعه آثار یک اندیشمند و نویسنده کثیر الآثار ( مانند : شهید مطهری ) را به گونه ای تنظیم  کرد که بازیابی آن به سهولت و بر اساس خواسته کاربر در اسرع زمان انجام یابد .
اما نمایه سازی موضوعی نیازمند یک ابزار ساختاری اطلاعاتی برای نظم بخشی اطلاعات است ؛ ابزارهای متعددی تاکنون طراحی و تجربه و مورد استفاده قرار گرفته اند که " سرعنوان های موضوعی " از جمله آن ها بود ، و لیکن چنین ابزارهایی برای دانشمندان و فعالان این عرصه اقناع کننده نبود ، تا این که در دهه های اخیر به " اصطلاح نامه ( Thesaurus ) " رهنمون شدند .
با تست ها و تجربیاتی که از نمایه سازی منابع با استفاده از اصطلاح نامه به عمل آمد ، رضایت نسبی دانشمندان علم اطلاع رسانی محقق گردید و هم اینک همه اتفاق نظر دارند که نمایه سازی منابع با استفاده از اصطلاح نامه ، بسیار راهگشا و مفید می باشد و به همین جهت در عرصه کتابداری و اطلاع رسانی جهانی هم اینک روش نمایه سازی منابع با استفاده از اصطلاح نامه به سرعت در حال فراگیر شدن می باشد.ادامه مطلب...
ارسال شده در توسط سید تقی واردی