دیروز به همراه دوست ارجمندم جناب حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یعقوب نژاد ( مدیر مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ) در یک کنفرانس خبری که در ساختمان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شده بود شرکت نمودم .
این کنفرانس به خاطر رونمایی از نرم افزار تازه تولید مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در رشته علوم قرآنی به نام " التمهید فی علوم القرآن " اثر به یادماندنی علامه محمد هادی معرفت (ره ) بود که با حضور نمایندگان تعدادی از رسانه های گروهی مانند : سیمای قم ، رادیو معارف ، فارس نیوز ، ایسکانیوز ، ایکنا و ... تشکیل یافته بود.
در آغاز جناب آقای یعقوب نژاد در باره فعالیت های مرکز ، به ویژه فعالیت ها و محصولات مکتوب در خصوص اصطلاح نامه های علوم اسلامی سخن گفت و سپس نرم افزار التمهید را برای حاضران معرفی نمود.
آن گاه بنده نیز به عنوان مسئول پروژه این نرم افزار به معرفی تفصیلی آن پرداخته و امکانات و امتیازاتی که در این نرم افزار وجود دارد برای حاضران تشریح کردم و در پایان به پرسش های خبرنگاران پاسخ دادم.
لازم به یادآوری است که این نرم افزار، حاوی نمایه سازی محتوای کتاب های 10 جلدی علامه حضرت آیت الله محمد هادی معرفت ( ره ) است که بر اساس اصطلاح نامه علوم قرآنی تدوین یافته است.
اشاره به این نکته لازم است که این استاد زنده یاد بر حوزویان و طالبان علوم اسلامی حق بزرگی دارد ، زیرا وی بود که رشته علوم قرآنی را پس از انقلاب اسلامی در حوزه علمیه قم احیا نمود و در این راه تلاش زیادی به عمل آورد.
بنده نیز توفیق حضور در کلاس درس معظم له در خلال سال های 1366 لغایت 1368 در مباحث علوم قرآنی را داشته و هنوز حلاوت آن را در وجود علمی خویش احساس می نمایم و محبت ها و اظهار علاقه های وی نسبت به حقیر را از یاد نبرده ام و بدین جهت فرصت را غنیمت شمرده و در این ماه شریف ( ماه مبارک رمضان ) درود و سلامم را نثارش کرده و حمد و سوره ای برای شادی روحش قرائت می نمایم و از خدای بزرگ می خواهم روحش را با ارواح طیبین ائمه اطهار (ع) محشور نماید.
به هر روی اخبار کنفرانس را بسیاری از شبکه ها و سایت ها تحت پوشش قرار داده و قرآن پژوهان را از این محصول پژوهشی با خبر نمودند.
در " ادامه مطلب " متن گزارش خبرگزاری ایکنا ( خبرگزاری قرآنی ایران ) را به اطلاع شما عزیزان می رسانم :
نرمافزار قرآنی «التمهید» تولید شد
به همت مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم نرمافزار قرآنی «التمهید» شامل مجموعه آثار علامه آیتالله محمدهادی معرفت در قم تولید شد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) ، مدیر گروه نمایهسازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی و مسئول پروژه تولید نرمافزار «التمهید»، با اشاره به ویژگیهای نرمافزار التمهید شامل مجموعه آثار آیتالله محمدهادی معرفت اظهار کرد: مجموعه کتاب التمهید که توسط خانواده آیتالله معرفت گردآوری شده شامل 10 جلد است که در موضوعات مختلف علوم قرآنی تقسیمبندی شده است و نام نرمافزار هم برگرفته از نام این مجموعه کتاب است.
حجتالاسلام والمسلمین «سیدتقی واردی» با بیان اینکه فعالیت برای تولید این نرمافزار از اواسط سال 86 آغاز شده است، گفت: کار شناسایی کتابهای آیتالله معرفت از سال 86 آغاز شد و پس از شناسایی متون که شامل کتابهای «التمهید فی علوم القرآن» در 6 جلد، «صیانهالقرآن من التحریف» در یک جلد، «التفسیر و المفسرون فی ثوبه القشیب» در 2 جلد و «شبهات و ردود حول القرآن الکریم» در یک جلد است، متن الکترونیکی آنها آماده شد. پس از این کار نمایهسازی در دستور کار قرار گرفت و میتوان گفت کار آمادهسازی نرمافزار یک سال ونیم به طول انجامید و 12 نفر در بخشهای مختلف روی آن کار کردند.
وی گفت: 8 هزار و 300 اصطلاح قرآنی در این نرمافزار به کار رفته است که 3 هزار و 526 مورد از آنها اصلی بوده و باقیمانده اصطلاحات هم ارجاعی هستند.
مسئول پروژه تولید نرمافزار التمهید از قرار دادن این نرمافزار بر روی شبکه وب در آینده نزدیک خبر داد و افزود: یکی از خصوصیات بارز این نرمافزار این است که به تحقیقات محققان جهت میدهد و پیدا کردن موضوع مورد نیاز را برای آنها آسانتر میکند.
حجتالاسلام والمسلمین واردی با اشاره به اینکه بیش از پنج هزار و 200 چکیده در این نرمافزار به کار گرفته شده است، اظهار کرد: مستند اعلام با معرفی بیش از 450 شخصیت، نمایههای موضوعی، جستجوی لغوی و امکان جستجوی متون به صورت جملهای و لفظی از دیگر ویژگیهای این نرمافزار است.
مدیر گروه نمایهسازی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی با اشاره به اینکه نمایههای این مجموعه به ترتیب حروف الفبا تقسیمبندی شده است، بیان کرد: در بخشهای مختلف این نرمافزار سعی شده است تا اطلاعات کامل و جامعی در اختیار محققان قرار بگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین واردی با بیان اینکه زندگینامه اجمالی و تفصیلی آیتالله معرفت در این نرمافزار گردآوری شده است، گفت: همچنین 56 مقاله فارسی و عربی از ایشان در این مجموعه گردآوری شده است.
وی ادامه داد: در آینده قصد داریم این نرمافزار را با مجموعه نرمافزار پایگاه تخصصی علوم قرآنی که در دست ساخت است و 90 درصد پیشرفت داشته ادغام کرده و بزرگترین منابع علوم قرآنی را در یک مجموعه واحد جمعآوری کنیم. www.rasekhoon.net