الف – مشخصات
نام : سید تقی واردی .
تولد : 4 / 12 / 1338 ، شهرستان ساری .
نام پدر : آقا سید علی .
ورود به حوزه : سال 1349 .
ورود به حوزه علمیه قم : 1355 .
محل سکونت : قم
تلفن : 09127513248
پست الترونیکی : waredi@gmail.com
سوابق تحصیلی
تحصیلاتم را از مکتب خانه ای در روستایمان آغاز کردم و دروس کلاسیک را تا راهنمایی ادامه دادم . مقدمات دروس حوزه را در مدرسه علمیه حاج مصطفی خان شهرستان ساری با مدیریت مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج سید رضی شفیعی و مقدمات تکمیلی و سطوح مختلف و دروس خارج فقه و اصول را در حوزه علمیه قم طی کردم .
برخی از اساتید سطوح مختلف حوزه که از محضرشان استفاده کردم ، عبارتند از حجج اسلام حضرات :مدرس افغانی در سیوطی ، مغنی و حاشیه ، شماعی در مغنی ، محقق دامغانی در لمعه ، اعتمادی در رسائل وکفایه ج 1 ، مححق داماد و بنی فضل در مکاسب ، معرفت در علوم قرآنی ،دوستی در بدایة الجکمة ، صالحی مازندرانی در نهایة الحکمة و کفایة الاصول ج 2 ، سبحانی تبریزی در درایة و هم چنین یک دوره کامل دروس خارج اصول فقه در نزد مرحوم آیت الله صالحی مازندرانی و حدود یازده سال دروس خارج فقه در محضر حضرت آیت الله جوادی آملی و دو سال در محضر آیت الله نوری همدانی تلمذ نمودم .
دوره آموزش عمومی دفتر تبلیغات اسلامی که دروس بزرگانی چون مقام معظم رهبری ، شهید بهشتی ، شهید باهنر ، آیت الله خزئلی و چند نفر دیگر از شخصیت های علمی و سیاسی در سال های 59 و 60 در شهر مقدس قم برگذار شده بود ، گذراندم و در دومین دوره آموزش عالی دفتر تبلیغات اسلامی قم حضور یافتم و پس از چهار سال تحصیل و تلاش ، در سال 1368 با مدرک پایان سطح فارق التحصیل شدم .
در محضر آیت الله هاشمی رفسنجانی
در همین سال جذب بخش تحقیقاتی دفتر تبلیغات اسلامی گردیدم و با همکاری چند تن از دوستان ، ساماندهی اطلاعات علوم ومعارف اسلامی به "روش نمایه سازی " را برای نخستین بار در حوزه علمیه قم پایه گذاری کردیم و پس از یک سال فعالیت ، مسئولیت نمایه سازی را این مرکز را برعهده گرفته و تعدادی از مجموعه آثار بزرگان ( شهید مطهری ، مقام معظم رهبری ، آیت الله جوادی و آیت الله حسن زاده )و بسیاری از مجلات و نشریات کشور ( از سال 1367 تا 1375 ) را نمایه سازی کردیم .
در سال 1373 مدیریت بانک اطلاعات علوم و معارف اسلامی را برعهده گرفته و تا آخرین ماه سال 1385 آن را ادامه دادم و از آغاز سال 1386 مجددا مسئولیت گروه پژوهشی نمایه سازی و فهرست نگاری مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی را برعهده گرفتم .
در طی دوره های آموززشی حوزه و آموزش عالی دفتر تبلیغات اسلامی و یا در ایام فعالیت کاری در معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات ، دوره های آموزشی چندی را پشت سر گذاشتم که برخی از آن ها عبارتند از : کلام ، منطق ، فلسفه ، علوم قرآنی ، حدیث شناسی ، زبان عربی ، مدیریت ، ویراستاری و رایانه .
نویسندگی : از زمانی که در دروس اساتید حوزه حضور یافتم ، تلاشم براین بود که درس ها را بنویسم و بعد آن ها را تحقیق کرده و سپس پاکنویس کنم . مخصوصا در درس های خارج فقه و اصول فقه را سعی کردم به صورت مرتب بنویسم و هم اینک چندین دفتر دست نوشته از آن دوران دارم .
همین زمینه ای شد تا دست به قلم شوم و مقالاتی برای روزنامه ها و سپس مجلات بنویسم و از سال 1377 نوشتن کتاب را آغاز کردم و نخستین کتابم " خاندان عصمت ( علیهم السلام ) " است . پس از آن سه مجموعه زندگی نامه ائمه معصوم (ع) برای شرکت بیمه ایران نوشتم که در تیراژ بالا منتشر شد . بعد از آن ، کار نوشتن کتاب ها و مقالات مجلات را یکی بعد از دیگری را ادامه دادم که بیشترشان در موضوع تاریخ اسلام می باشند .
در سال 1386 پایان نامه سطح 3 حوزه تحت عنوان " موقیعیت همسران پیامبر(ع) در حکومت امیرمومنان (ع) " را نوشتم و با نمره ممتازی قبول گردیدم و برای سطح 4 اقدامات اولیه را انجام دادم .
به کار رایانه ای علاقه دارم و علاوه بر طراحی و راه اندازی چند نرم افزار ، چند وبلاگ را تجربه کردم که آخرینش همین وبلاگی است که ملاحظه می فرمایید.
آیت الله حاج سید جمال الدین واردی کولایی از عالمان و روحانیان بنام شهرستان ساری در دهه دوم و سوم قرن اخیر بود و خدمات ارزنده مذهبی ، تبلیغی ، اجتماعی و حتی عمرانی به انجام رسانید که تحسین و تمجید همگان را برانگیخت و بااین که بیش از 55 سال از وفاتش می گذرد هنوز آن هایی که وی را دیده و یا با او محشور بوده اند شیفته اخلاق و منش وی بوده و شیرینی ها و زیبایی های خاطرات وی را نقل می کنند .
در این جا مناسب است مرور کوتاهی به زندگی و شخصیت این عالم بزرگ دینی و مذهبی شیعه داشته باشیم .
سید جمال از پدری به نام میر محمد علی بن میرقاسم واردی و مادری به نام سیده مریم بنت سید مهدی حسینی در روستای پایین کولا ( واقع در شش کیلومتری شهرستان ساری ) دیده به جهان گشود و لی دیری نپایید که پدر و مادر مهربان را یکی بعد از دیگری از دست داد و در کفالت برادر بزرگش آقا سید جلال قرار گرفت و در آغاز نوجوانی به مکتب خانه روستا رفت و مقداری با قرآن مجید و ادبیات عربی و فارسی آشنا شد و سپس به حوزه علمیه شهرستان ساری نقل مکان نمود و از محضر علمای وقت این شهر بهره جست و پس از آن راهی عتبات عالیات شد و در شهر مقدس نجف اشرف اقامت گزید و به مدت هفت سال در کمال عسرت و سختی در حوزه علمیه این شهر به تحصیل علوم و معارف اسلامی پرداخت و از محضر اساتید متعددی از جمله آیت العظمی سید ابوالحسن اصفهانی (ره) استفاده های علمی و اخلاقی برد و از وی مجوزدریافت وجوهات شرعیه و تصرف آن ها را کسب نمود پس از آن وی که جوانی اش را در عتبات عالیات عراق سپری کرده بود با کوله باری از عزم و اراده وایمان و تقوا به دیار خویش بازگشت و مورد استقبال مومنین ساری ، به ویژه اهالی روستای پایین کولا و روستاهای اطراف قرارگرفت . ابتدا با مشورت برادرش آقاسید جلال ، با دختر عمویش سیده خانم بنت میر عابدین واردی و سپس با بانوی دیگری از شهر ساری به نام رقیه بنت عبدالله ازدواج کرد و از همسر اول دارای دوپسر و سه دختر و از همسر دوم دارای چهار پسر و سه دختر شد . همسر اول و بچه هایش در همان روستای مصفا و سر سبز پایین کولا و همسر دوم و بچه هایش در شهرساری ساکن بودند .
سرانجام در حال مسافرت به قم ، در ایستگاه راه آهن تهران بیماری آسمش شدت گرفت ودرهمانجا بدرود حیات گفت و دو تن از شاگردان همراهش وی را به قم منتقل کردند. آیت الله العظمی بروجردی با شنیدن فوت وی بسیار محزون و اندوهناک گردید و کفن مخصوص خود را برایش فرستاد و با راهنمایی وی و طی تشییع باشکوه ، بدن آن مرحوم را در قبرستان نو قم دفن نمودند . وفات وی در 11 اردیبهشت سال 1331 هجری شمسی مطابق با پنجم شعبان 1371 هجری قمری واقع گردید .
لازم به یاد آوری است که وی پدر یزرگ این حقیر بوده و پدرم حاج سید علی، فرزند ایشان می باشد .
پایین کولا ، روستایی در دل طبیعت
موقعیت جغرافیایی : روستای پایین کولا در حوالی شهر ساری ( مرکز استان مازندران ، واقع در شمال ایران ) واقع شده که از راه آبندانسر به مقدار 15 کیلومتر و از راه جاده سنگتراشان تنها شش کیلومتر با شهر ساری فاصله دارد .
این روستای بزرگ از سه محله به هم پیوسته به نام های : کولا ، وارد و سانخیل تشکیل یافته است و یکی از روستاهای دهستان میاندرو کوچک در بخش مرکزی شهرستان ساری می باشد . در جنوب و جنوب غربی آن ، رود تجن و در جنوب شرقی آن ( با فاصله حدود هشت کیلومتر) روستای بالاکولا و در شرق آن جنگل سر سبز و زیبا و در غرب آن روستا های پرچیکلا ، تنگ لته وخانه عباسی و در شمال آن روستاهای مرمت و خارکش قرار دارند . این روستای زیبا و دیدنی در میان باغستان ها و جنگل های طبیعی و پرورشی محصور شده و دارای آب و هوای لطیف و معتدل می باشد . در واقع این روستا و روستاهای اطراف آن در آغاز کوهپایه های شهرستان ساری قرار دارند.
موقیعت تاریخی : کولا دارای سابقه تاریخی کهنی می باشد و در بسیاری از منابع تاریخی ، به ویژه منابعی که در خصوص تاریخ طبرستان و مازندران نگاشته شده اند ، اشاره ای به آن شده و برخی از رویدادها و حوادث مربوط به آن را بیان کرده اند. در دوران اوائل اسلامی یکی از پاسگاه های مرکزی شمال ایران محسوب می شد.
الف - روحیات و اماکن مذهبی : تمامی اهالی این روستا و روستاهای اطراف بلا استثنا ، دارای مذهب شیعه امامیه و پای بند به اصول و فروعات مذهبی اند . به طوری که تاکنون دارای پنچ تکیه ( حسینیه ) و یک مسجد می باشند و مرکزیت مذهبی و اجتماعی همه آنان ، امامزاده والاتبار حضرت " امامزاده عبدالله " از نوادگان امام علی بن ابی طالب (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) می باشد و در نزداهالی محل از اعتبار و ارزش ویژه ای برخورداراست و بیشتر سوگندهای آنان به همین امامزاده می باشد. در تمامی مناسبت های مذهبی مانند محرم ، صفر ، رمضان و جشن ها و شهادت های معصومین (ع) در امامزاده و یا مسجد و حسینیه ها گردهم آمده و به انجام مراسم خاص می پردازند.
در این جا ، جا دارد از دو روحانی وارسته که تحصیل کرده قم و نجف اشرف بوده و در شهر ساری اقامت و منطقه را از فضل و ارشاد و راهنمایی های خویش بهره مند می کردند و شهرت فرا منطقه ای پیدا کرده بودند ، اشاره کنم :
1 ) آیت الله شیخ حسین مازندرانی کولایی ( متوفای 1335 هجری قمری) : از شاگردان آیت الله العظمی حاج میرزا محمد حسن آشتیانی ، که در حدود یکصد سال قبل در ساری اقامت داشت و در پایین کولا نیز دارای عرصه و اعیان بود و سر آخر در همان جا وفات یافت.
2) آیت الله حاج سید جمال واردی کولایی ( متوفای 1331 هجری شمسی ) از شاگردان آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی( در باره وی اطلاعات کاملی تحت عنوان پدر یزرگم حاج سید جمال تحریر کردم ) .
آثار اجتماعی و عمرانی این دو بزرگوار تا دوران ما باقی و قابل تقدیر و تحسین همگان قرار دارد. قابل توجه است که قبر شریف حاج شیخ حسین کولایی در جوار مزار حضرت امامزاده عبد الله در روستای پایین کولا و قبر شریف حاج سید جمال واردی درقبرستان نو شهر مقدس قم قراردارند.
ج – وجود مرقد مطهر امامزاده عبد الله (ع) ( در باره وی مطالبی در وبلاگ " روستای پایین کولا 1387 " تحریر نمودم )
محصولات کشاورزی و دامی : محصولات کشاورزی آن به ترتیب اولویت عبارتند از برنج ( که غالبا درحاشیه رود تجن در پنج کیلومتری روستا و یا آب گیر دره ها که در اطراف روستا پراکنده اند وجود دارند ) ، میوه جات ( پرتقال ، نارنگی، سیب ، گلابی ، لیموو انار) ، سبزیجات ، گردو ، توتون ، گندم ، حبوبات و صیفی جات وغیره . البته غیر از برنج که کشت آن نیاز به آب دارد ، بقیه محصولات آن دیمی می باشند . بدین جهت از کیفیت کمتری برخوردارند . غیر از پرتقال ، نارنگی و توتون که بهترین محصولات منطقه را دارند .
غیر از کشاورزی عده ای به دامداری مانند پرورش سنتی گوسفند ، روش دستی نگه داری گاو شیرده و ماکیان نیز اشتغال دارند و در تولید مواد غذایی منطقه سهیم می باشند .( ادامه دارد )